powergame.gr: nvisionist: Με τεχνητή νοημοσύνη προστατεύει τα πουλιά από τις ανεμογεννήτριες

Θετική απάντηση στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να παράξει state of the art τεχνολογία σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, όπως το green smart energy, δίνει μία ελληνική startup. Η nvisionist σχεδιάζει και παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Έχει δε, δημιουργήσει μια παγκοσμίως καινοτόμα λύση για την παρακολούθηση πτηνών εντός αιολικών πάρκων, η οποία εγγυάται ότι εφεξής τα σπάνια πτηνά δεν θα τα βρίσκει ο… Χάρος στο φτερό της ανεμογεννήτριας. Το σύστημα Bird Monitoring System, nvbird, προϊόν εντατικής έρευνας και ανάπτυξης της ομάδας της nvisionist, είναι μια περιβαλλοντική λύση, που προστατεύει τα πτηνά από πρόσκρουση με ανεμογεννήτριες.

 

 

Bασίζεται σε έναν μοναδικό αλγόριθμο, που δημιούργησαν Έλληνες μηχανικοί. Βάσει του αλγόριθμου, το σύστημα εντοπίζει και αναγνωρίζει με πρωτοφανή ακρίβεια πτηνά που πετούν επικίνδυνα κοντά σε ανεμογεννήτριες. Προσφέρει έτσι λύση σε ένα μείζον πρόβλημα των παικτών της αγοράς αιολικής ενέργειας: της σύγκρουσης πτηνών στις γεννήτριες.

Το μοναδικό σε διεθνή κλίμακα σύστημα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς αιολικής ενέργειας, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ηχηρών ονομάτων του κλάδου. Το nvbird έχει εγκατασταθεί στην πλειοψηφία των κατασκευαστών ανεμογεννητριών, όπως η Enercon, Vestas, Siemens Gamesa κ.α., σε μεγάλη γκάμα μοντέλων τους, ενώ βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης σε αρκετά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Παγκόσμιο πρόβλημα

Από όλες τις µορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική φαίνεται να είναι η πιο ελπιδοφόρα στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει, ωστόσο, ένα πρόβλημα, που θαμπώνει το «πρασίνισμά» της: τους θανάτους πτηνών, πολλά εκ των οποίων σπάνια απειλούμενα, από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες.

Οι πάροχοι ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να εγκαθιστούν συστήματα παρακολούθησης της διέλευσης πτηνών στα αιολικά πάρκα και να τα αποτρέπουν όταν βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τις γεννήτριες. Για να αποφύγουν δε τη σύγκρουση, τα συστήματα απενεργοποιούν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας, διακόπτοντας την παραγωγή ενέργειας.

 

 

Για κάθε διακοπή το κόστος μπορεί να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ από απώλεια παραγωγής ρεύματος, αλλά και από τη φθορά στην ανεμογεννήτρια λόγω της παύσης, σε συντήρηση, ανταλλακτικά και αναλώσιμα.

Οι υφιστάμενες λύσεις στην παγκόσμια αγορά συστημάτων προστασίας πτηνών από πρόσκρουση δεν αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη ή μηχανική μάθηση. Έτσι, υστερούν σημαντικά σε ακρίβεια και ευελιξία: σταματάνε τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας πολλές φορές την ημέρα χωρίς λόγο, από λάθος υπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι, παρά την μακρόχρονη παρουσία των αιολικών πάρκων, μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται διεθνώς η αγορά συστημάτων παρακολούθησης, ανίχνευσης και αποτροπής της σύγκρουσης πτηνών σε αιολικά πάρκα.

 

Παγκόσμια καινοτομία made in Greece

Αυτό τον περίπλοκο γρίφο της αρμονικής συνύπαρξης πανίδας και πράσινης ενέργειας ανέλαβε να λύσει η ομάδα της nvisionist. Η παγκοσμίως καινοτόμα λύση της ελληνικής startup, μέσω του αλγόριθμού, εντοπίζει και αναγνωρίζει με πρωτοφανή ακρίβεια πτηνά που πετούν επικίνδυνα κοντά στις ανεμογεννήτριες.

Αναλύει την πορεία τους, ενεργοποιεί ηχεία με ήχους ώστε να τα απομακρύνει από τις ανεμογεννήτριες και, σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν, σταματά την ανεμογεννήτρια ώσπου να φύγουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η σύγκρουση, ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ δεν επιβαρύνονται οι γεννήτριες με περιττούς τερματισμούς, γεγονός που μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα του αιολικού πάρκου.

Η φιλοσοφία του nvbird, βέβαια, έχει πολλαπλές διαστάσεις και εφαρμογές εκτός του κλάδου της αιολικής ενέργειας, σε χώρους όπως τα αεροδρόμια. Ήδη η ελληνική startup έχει δημιουργήσει το «nvbirdairport», το οποίο είναι παγκοσμίως το μοναδικό πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα προστασίας πολιτικών και πολεμικών αεροσκαφών.

Το nvbirdairport μπορεί να εκμηδενίσει την πρόσκρουση μεγάλων πτηνών ή σμήνους πτηνών με αεροπλάνα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, ελαχιστοποιώντας σοβαρές υλικές ζημιές και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία αεροδρομίων. Αυτά τα χαρακτηριστικά του το έχουν ήδη κάνει δημοφιλές, με το προϊόν να βρίσκεται μάλιστα σήμερα ήδη σε φάση πιλοτικής εγκατάστασης.

 

Ελληνικό χρώμα στο green smart energy

«Το Bird Monitoring System δίνει υπεραξία στην αγορά αιολικής ενέργειας. Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να καινοτομούν στην παγκόσμια αγορά green smart energy» τονίζει, μιλώντας στο powergame.gr ο εκπρόσωπος της nvisionist, κ. Βασίλης Ορφανός, σχολιάζοντας τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα στην αγορά του green smart energy.

 

Βασίλης Ορφανός Eιδικός Σύμβουλος
Βασίλης Ορφανός Eιδικός Σύμβουλος

 

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η βέλτιστη λειτουργία των αιολικών πάρκων, που στη χώρα μας είναι μία βασική συνιστώσα των ΑΠΕ, ο κ. Ορφανός σχολιάζει ότι, ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε λύσεις όπως αυτές της nvisionist μπορούν να βάλουν την Ελλάδα σε πιο περίοπτη θέση στην παγκόσμια αγορά.

«Πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θεωρούνται πια, αλλά είναι απόλυτες προτεραιότητες, βάσει και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα δύο πεδία βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της καινοτομίας, γιατί και η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιτακτική, αλλά και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι καταλυτικός και οριζόντιος σε αυτήν την κατεύθυνση»

Άλλωστε, όπως προσθέτει ο ίδιος, η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι δύο πεδία στα οποία η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων και μια κρίσιμη δεξαμενή ελληνικών ταλέντων. «Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντιξοότητες, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικό ρόλο σε αυτά τα πεδία. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με το World Economic ForumReport, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων του κλάδου κατατάσσει την Ελλάδα 10η στον κόσμο, με τη Γερμανία 11η και την Αγγλία 17η. Ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν και πρωτοπορούν, δίνουν υπεραξία, παράγοντας καινοτόμες και υψηλού επιπέδου ψηφιακές λύσεις με διεθνείς διακρίσεις παγκοσμίου βεληνεκούς».

 

Πηγή

Share

error: Content is protected !!